Torching

    Fluxys beheert de gasinfrastructuur in ons land en voert regelmatig onderhoud uit aan de installaties. Om dat veilig te doen, halen we soms overtollig aardgas uit de leidingen. Dat gas verbranden we met een fakkel.

    Wat is fakkelverbranding?

    Gas dat we willen verwijderen uit onze installaties, laten we gecontroleerd verbranden met behulp van een fakkel. Dat noemen we fakkelverbranding.

    Hoe herken je dat als buurtbewoner?

    Het meest opvallende bij fakkelverbranding is de grote vlam die ontstaat en die je vanop grote afstand kan zien. Aangezien het om een gecontroleerde actie gaat, is dat vuur niet gevaarlijk en is er geen geluidshinder te verwachten.

    Torching

    Waarom kiest Fluxys voor fakkelverbranding?

    Om veilig te kunnen werken op onze stations moeten die soms vrij zijn van aardgas. Om te voorkomen dat er gas vrijkomt in de atmosfeer wordt er nu gekozen voor fakkelverbranding. Zo beperken we de impact op het milieu.

    Eerst recupereren we zoveel aardgas als we kunnen, daarna pas gebeurt de fakkelverbranding. Op die manier verbranden we zo weinig mogelijk gas.

    Zijn er gevaren bij fakkelverbranding?

    De fakkelverbranding verloopt in gecontroleerde en veilige omstandigheden. Het technisch personeel van Fluxys blijft tijdens de verbranding aanwezig om dit proces in goede banen te leiden. Zij zijn hiervoor opgeleid en volgen alle veiligheidsprocedures. Voor de veiligheid van ons personeel gebeurt de verbranding op voldoende hoogte. Daardoor kan de vlam ook zichtbaar zijn voor de buurtbewoners.

    Voor we fakkelverbranding toepassen, verwittigt Fluxys altijd de hulpdiensten. Zo zijn die op de hoogte bij eventuele vragen of bezorgdheden.

    Bouwen aan een schone energietoekomst

    Met fakkelverbranding beperken we de impact op het milieu. Op termijn gaan we voor een volledig uitstootvrije methode door het aardgas helemaal te hergebruiken.

    Die keuze ligt in lijn met de ambitie van Fluxys om tegen 2035 volledig klimaatneutraal te zijn. Bovendien schaart Fluxys zich achter de Europese Green Deal. Die mikt op een koolstofneutraal Europa tegen 2050. Onze energieleidingen spelen daarbij een sleutelrol. Stapsgewijs bouwen we ons net om zodat we in de toekomst ook andere stoffen dan aardgas kunnen vervoeren, zoals koolstofneutrale biomethaan, waterstof of afgevangen CO2.